Problemen door Cache

Informatie over cache en hoe je deze verwijderd

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het Engelse woord 'cache' betekent opslagplaats. Op de computer wordt een deel van het geheugen gebruikt om tijdelijk internet bestanden op te slaan.

Dit heeft als doel om een website sneller te laden. Als er namelijk al een deel op de laptop of computer zelf staat, hoeft dit niet meer geladen te worden.

Deze cache kan echter als gevolg hebben dat er verouderde bestanden worden geladen. Hierdoor kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het e-mailadres niet wordt geaccepteerd of dat je onverwachte foutmeldingen krijgt.

Hoe leeg ik mijn cache?

Als dit het geval is, of als je vermoedt dat je een oude website ziet, kan het helpen om de cache te legen. Hierbij worden alle tijdelijke bestanden verwijderd. Dit heeft geen nadelige gevolgen, behalve dat een website misschien iets langzamer laadt de eerstvolgende keer of dat je ergens opnieuw moet inloggen.

Hieronder lees je hoe je de cache kan legen op verschillende browsers.

Cache legen in Chrome

• Klik rechtsboven op de knop 'Google Chrome aanpassen en beheren'. Dat zijn de drie stipjes.

• Klik op Instellingen.

• Klik op Privacy en beveiliging.

• Klik in het middelste deel op Browsergegevens wissen.

• Klik op het tabblad Basis.

• Zet een vinkje bij Gecachte afbeeldingen en bestanden.

• Verwijder alle andere vinkjes, als die er staan.

• Klik op Gegevens wissen.

• Sluit het tabblad 'Instellingen'.

Cache legen in Firefox

• Klik rechtsboven op de knop 'Toepassingsmenu openen'. Dat zijn de drie streepjes.

• Klik op Instellingen.

• Klik op Privacy & beveiliging.

• Scrol omlaag naar het kopje 'Cookies en websitegegevens'.

• Klik op Gegevens wissen.

• Haal het vinkje weg bij Cookies en websitegegevens. Deze gegevens mogen namelijk bewaard blijven.

• Klik op Wissen.

• Sluit het tabblad 'Instellingen'.

Cache legen in Edge

• Klik rechtsboven op de knop 'Instellingen en meer'. Dat zijn de drie stipjes.

• Klik op Instellingen.

• Klik op Privacy, zoeken en services.

• Klik onder 'Browsergegevens wissen' op de knop Kiezen wat u wilt wissen.

• Zet een vinkje bij Afbeeldingen bestanden in de cache.

• Verwijder alle andere vinkjes, als die er staan.

• Klik op Nu wissen.

• Sluit het tabblad 'Instellingen'.

Cache legen in Safari

• Klik in de menubalk van de MacBook bovenaan op Safari (deze verschijnt alleen als u safari heeft geopend)

• Klik op Voorkeuren.

• Klik op het tabblad Geavanceerd.

• Zet een vinkje bij Toon Ontwikkel-menu in menubalk.

• Klik in het venster op het rode bolletje met een kruisje.

• Klik in de menubalk bovenaan op Ontwikkel.

• Klik op Leeg caches.